Trött på att pengarna rinner iväg efter varje löning och dom sista veckorna innan nästa lön består utav att skrapa ihop växelpengar och käka vatten och bröd? Då kan det vara bra att skaffa sig en ekonomisk översikt för hemmet. Det behöver inte vara så svårt och krångla inte till det, håll det enkelt så går det mycket lättare att se över budgeten.

För det första så bör man samla in alla betalningar. Betalar du räkningar via internet, så lägg in dom vartefter dom dyker upp och ange vilken dag som summan skall dras. På så vis vet du att dina räkningar blir betalade i tid. Samla även in betalningarna så att ni har dom på ett ställe som är lättåtkomligt vid årets slut, då är det nämligen lättare att göra en årsbudget och att deklarera. Samtidigt kan det även vara kul att se hur mycket det går att spara det kommande året, som en morot för att hålla nere kostnaderna.

Gör upp en månadsbudget

Gör upp en budget för hela familjen. Börja med att skriva ner dina och/eller familjens inkomster efter skatt. Gör en hel årsöversikt för att skaffa dig ett underlag och se hur mycket fasta avgifter hushållet har. Räntor och amorteringar betalas exempelvis oftast kvartalsvis och kan komma smygandes om man inte är förberedd. När du fått fram en totalsumma, dela den på tolv så får du fram ett ungefärligt belopp som ni bör spara varje månad för att klara er. Ha även med i beräkningarna ifall ni har klumpsummor som kommer regelbundet, exempelvis för försäkringar eller liknande och planera för dom. Efter att ha räknat ut allt detta så gå vidare till alla utgifter som hushållet in får räkningar på, det vill säga livsmedel, kläder och nöjen. Gör upp en månadsbudget utifrån vad som finns kvar från årsbudget för att se över hur mycket som spenderas varje månad utöver räkningar och se vad det går att skära ner på för att öka ert sparande.

Genom att göra detta så ser man enkelt vilka månader som kan komma att bli tyngre och kan lägga undan en liten peng som förberedelse. Det är även mycket lättare att räkna ut hur mycket det faktiskt är möjligt att lägga som buffert för oförutsedda utgifter, så som läkarbesök, reparationer och liknande. Det förenklar även effektivt sparande inför semestertiderna om man kanske planerar att ge sig ut på en liten resa, kommande födelsedagar och till julklappar.

Ta hjälp av din bank med att få en översikt

Många banker erbjuder även gratis hjälp på sina hemsidor för att det skall vara enklare privatpersoner att skaffa sig en ekonomisk översikt. Nordea har exempelvis avdelningar som dokumenterar privatekonomi, privatekonomer, Excel-dokument för att lättare göra en årsbudget och så vidare. Många banker erbjuder även gratis vägledning och tips när det kommer till att deras kunder skall kunna få sig en översiktlig budget, detta då det ligger i deras egna intresse att det går bra för kunderna.

En annan sak som många gör fel, är att om man missar en räkning så låter man den gå till påminnelse och får därmed även en extra påminnelseavgift att betala. Har du missat en betalning och kommer på det, ring till företaget som skickat ut räkningen. Oftast visar dom förståelse och kan stryka eventuella extra avgifter, så länge som man är öppen för att hålla en kommunikation.