Hopar räkningarna sig? Svårt att hålla koll på vart kronorna tar vägen varje månad eller helt enkelt sugen på att spara ihop en buffert? Det finns många olika metoder och många går ut på sunt förnuft eller är en vanesak. Att betala alla räkningar i tid gör att man slipper påminnelseavgifter, detta gör man lättast genom att samla alla månadsräkningar på ett och samma ställe för att sedan ta en kväll i månaden och betala av allihop. Många gör det snart innan månadsskiftet, precis efter att lönen kommit in, så man inte spenderar mer pengar än vad man faktiskt har. Vid enskilda räkningar som kan uppkomma vid köp, betala så fort fakturan kommit hem i brevlådan eller i inkorgen på mejlen så minskar riskerna för att glömma bort dom.

Har ni större lån så är det en bra tanke att försöka amortera dom och minska på räntekostnaderna. Det gör även att ekonomin blir mer uthållig vid räntehöjningar. Om ni investerar i fonder så välj lägre avgifter, betala aldrig dyra avgifter på pensionsförsäkringar i onödan eller vid kapitalförsäkringar. För att göra det tydligare har vi ett exempel tillgängligt. Säg att du sparar 500 kronor i månaden med en avgift på 1 procent. Efter 10 år så har du då betalat nästan 3600 kronor endast i avgifter när spartiden är över. Är avgiften istället på kanske 3 procent för samma period, så har du betalat närmare 10800 kronor i endast avgifter, vilket i sig äter sig in i besparingarna. Är ni nybörjare i fondvärlden så ta en titt på www.fondkollen.se och för att jämföra betyg på olika fonder så kika på www.morningstar.se för att se vad andra användare tycker.

Undvik bilen, cykla eller åk kollektivt istället

När det kommer till att använda bilen så är tipset enkelt: Undvik det. Gå eller cykla ibland, det är både bättre för plånboken och konditionen. Kolla även upp vad kostnaderna för den lokala kollektivtrafiken och se om det skulle vara billigare än att ta bilen till jobbet, för att lämna ungarna på dagis eller ta sig till affären. Annars är ett tips att samåka med andra och dela på kostnaderna.

Kolla gärna över vad du betalar för telefoni, tv och streamingtjänster. Hur många kanaler behöver du egentligen? Använder du upp all surf på smarttelefonen eller kan du minska på potten? När det kommer till internet så se över hastigheten kontra dina behov, kollar du bara mejl eller letar efter spartips? Då behöver du absolut inte lika mycket som om du laddar ner mycket eller streamar filmer varje kväll. Har du Netflix, HBO Nordic och kanske även Amazon Prime? Vilken använder du mest om än alls? Ta bort alla onödiga tjänster som du inte använder eller använder väldigt få gånger, gillar du att kunna kika på dom senaste avsnitten på Game of Thrones via HBO Nordic, men är inte intresserad utav deras övriga utbud så säg upp tjänsten efter att du sett igenom alla säsongerna.

Rensa hemma med jämna mellanrum

Vi människor samlar på oss saker likt ekorrar, precis som dessa ludd-svansade varelser så glömmer vi snart bort vad som finns i förråden. Rensa med jämna mellanrum och hittar du något som du inte saknat, sälj det på loppis eller via olika köp och sälj sidor som finns tillgängliga. Det sägs att en vanlig, normalstor familj kan få ihop bortåt 20 000 kronor på en ordentlig utrensning.

Se även över vad ni har i matförråden, vilka skatter finns egentligen längst bak i frysen eller i skafferiet? Många veckohandlar och fryser in, för att sedan glömma bort att det finns där. Gör även matlådor på resterna och spara till jobbet eller till en annan dag, det håller matkostnaderna nere. Sen så gäller det även att försöka låta bli att äta ute, även om det kanske känns som det lättaste alternativet. Att ha McDonalds i närheten eller använda den där onlinepizza-appen på telefonen kan vara lockande, men att göra storkok som räcker till flera måltider är många gånger både nyttigare och kostar så mycket mindre.

Var inte dumsnål, köp kvalité före kvantitet. Varor som håller längre men kanske kostar lite mer är en investering i framtiden, eftersom man då slipper köpa nytt med jämna mellanrum. Underhåll även dina saker, vänta inte tills dom går sönder utan sköt om dom. En säng kan hålla mycket längre om man vänder på madrassen med jämna mellanrum, se över bilen innan den havererar och laga småskador på kläder innan dom förvandlas till trasor.